Mantelzorg
en (geen) werk
Een kwestie van MaatwerkDe inrichting van het lokale sociale domein is momenteel volop in beweging. Eén van de doelstellingen van deze ‘transitie’ is om tot een integrale benadering van de problematiek te komen. Dus mensen niet meer in hokjes indelen naar de gemeentelijke afdelingen, maar kijken naar het totaalplaatje van de mensen en daar de gemeentelijke organisatie op aanpassen. Vraagstukken rond zorg, mantelzorg, werk en inkomen (armoede) zijn niet in stukjes op te delen, maar hangen samen.
BRIZ (Brabantse Raad voor de Informele Zorg) en BUS (Brabantse Uitkeringsgerechtigden Samen) zetten het belang van de aandacht voor het thema mantelzorg en geen werk op de kaart en doen onderzoek naar de positie van uitkeringsgerechtigde mantelzorgers.
Cliënten in 2020 worden ouder, wonen langer thuis, zijn individualistischer maar ook meer betrokken en beter geïnformeerd. Zij hebben een actieve rol in het inrichten van de eigen zorg en ondersteuning. De focus van zorg is erop gericht om de cliënt of diens mantelzorger te ondersteunen bij zelfmanagement, zelfredzaamheid en eigen regie. Mantelzorgers vinden het zelf, ze hoeven niet meer gevonden te worden. Let wel, we spreken over 2020. Of anders 2025, voor de meer sceptici onder ons..
De relatie tussen mantelzorger en zorgmedewerker verandert. Samen bepalen zij als kritische ervaringsdeskundige en als professional welke (aanvullende) ondersteuning wenselijk is. De mantelzorger van nu en dan gaat zelf op zoek naar de beste zorg en ondersteuning. Aanbieders van zorg en welzijn moeten er meer dan ooit voor zorgen dat ze gevonden worden.
Door de vergrijzing en de veranderingen in de zorg zullen werkgevers zullen in toenemende 'geconfronteerd' worden met de gevolgen hiervan voor mantelzorgers. 1 op de 8 werknemers combineert werk met zorgtaken thuis. Om ziekteverzuim tegen te gaan is het slim om als werkgever preventief te handelen. De scheidslijn tussen werk en privé moet vervagen, taboes doorbroken, zorgsituaties moeten bespreekbaar worden. Dat vergt een veilig werkklimaat waarin werkende mantelzorgers om hulp durven te vragen en leidinggevenden zich betrokken opstellen. Een luisterend oor en aanpassing van werktijden is vaak al voldoende.
De mantelzorger van nu regelt veel online. Google is zijn beste vriend. Keuzes genoeg, iedere dag verschijnt er wel een nieuw aanbod van online hulp en diensten. Ook handige zorg apps rijzen de pan uit. Zelfs het online raadplegen van specialisten kan al op verschillende plaatsen. De cliënt en de mantelzorger voeren de regie. Nog even en robots nemen het huishouden over. Nu nog een raar idee, maar straks net zo normaal als het gebruik van een smartphone of tablet dat nu is. Ook hier is het zaak om als ondernemer gevonden te worden.
Postadres
Postbus 271 5000 AG Tilburg
Bezoekadres
p/a Zet Statenlaan 4 Tilburg
E-mail
info@briz.nl
Twitter
@BRIZ_Mantelzorg